25 oct. 2013

Intrerupator cap-scara (1) Comanda unui circuit de lumini cu doua intrerupatoare

Denumirea intrerupator, desi oficiala, nu-i chiar corecta tehnic; dispozitivul e, de fapt, un comutator, unul bistabil (SPDT = Single Pole Double Throw = un singur pol, doua pozitii/circuite) - cu doua stari stabile: lama (1) face atingere cu unul dintre cele doua contacte de lucru (2 sau 3) la fiecare apasare - sus sau jos - a clapetei comutatorului.
Circuitul face exact ce-i spune numele : cand esti in capul scarii, aprinzi lumina, cand ai ajuns jos, o stingi si viceversa.
Logica circuitului e urmatoarea: cand comutatoarele sunt in aceeasi stare(apasate sus sau jos), lumina e aprinsa; cand ele sunt apasate diferit, lumina-i stinsa.
Schema electrica de comanda a unui circuit de lumini cu doua intrerupatoare cap-scara
Dar functioneaza si pe dos - lumina aprinsa si comutatoarele-n stari diferite -, ca in schema urmatoare.
Increngaturile electrice se urmaresc si se realizeaza mai usor si mai sigur atunci cand folosesti culori diferite
la conductoare, pastrand, insa, culorile regulamentare pt. Nul si pt. Faza de intrare/iesire.
Schema cea mai simpla utilizeaza un singur bec, cel de la intrarea circuitului, la stanga, avand doar trei fire peste tot(comutatoare si doze) dar la o scara lunga se poate scinda sursa de lumina pt. iluminare optima.
Pe langa utilizarea clasica de intrerupator pus la scara, schema e valabila oriunde e nevoie de comanda luminii din doua puncte, ex. : un hol lung ori o camera cu doua intrari sau o curte - un intrerupator pe poarta si al doilea pe usa casei, aprinzand/stingand lumina la venire sau la plecare.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu